Algemeen

Voor welke leeftijden is het handletteren en brushen geschikt?

Het handletteren is leuk vanaf het moment dat kinderen leren schrijven, dus gemiddeld vanaf een jaar of 6.

Het brushen is al leuk op jongere leeftijd. Ook het werken met Ecoline-potjes, Posca's (stiften met acrylverf erin) washi-tapes is heel leuk voor kleuters. Ik startte met mijn eigen kinderen vanaf 1,5 jaar. Voor kleuters raad ik aan: de ideeën met washi-tapes (ideaal, want heel weinig rommel), ecoline-potjes, Posca's (acrylstiften) en eenvoudige boekenleggers met brushpennen en eventueel zout.

Onze ervaring is dat vanaf een jaar of 8 alle lessen te doen zijn. Vanaf groep 4/L6 kan je dus alle projecten doen.

Wij voeren het ook uit in het middelbaar onderwijs. Daar is het ook een geweldige aanwinst! Dus kortgezegd, van 4-99 jaar.

Hoe start ik in mijn klas?

Op deze pagina leggen wij uit hoe je het beste kunt starten in de klas. Het handigst is om eerst te bedenken met welk materiaal je wilt starten. De keuzes zijn:

  • Fineliners
  • Brushpennen
  • Washi-tape
  • Posca
  • Vloeibare Ecoline
  • Aquarelverf

Per materiaal hebben wij verschillende makkelijk mooie kunstwerken uitgewerkt die in te zetten zijn voor creatieve lessen. Het leuke is zelfs, dat als je klas kan handletteren en brushen (werken met brushpennen), je dit gemakkelijk in kan zetten bij heel veel vakken! Zo motiveer je jezelf én je klas gemakkelijk voor taal, wereldoriëntatie, geschiedenis, natuur en nog veel meer. Klik hier voor inspiratie per vak.

Zijn de crea-ideeën en workshops ook geschikt voor thuis?

Al deze ideeën op de website zijn ook zeer geschikt om thuis uit te voeren. Sterker nog, het is mijn droom dat ook ouders dit soort dingen mogelijk maken voor hun kinderen. Ook voor volwassenen zonder kinderen is het heerlijk om te genieten van al het moois dat je gemakkelijk kunt maken.

Welke materialen raad je aan?

Je kunt al handletteren als je papier en pen hebt, maar hoe meer materialen, hoe leuker. Lees hier welke materialen ik precies aanraad voor thuis of in de klas.

Verkoop je ook kunst?

Je kan kunst op verzoek laten maken of kaarten kopen. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Geef je ook teken/crea-lessen thuis?

Los van het boeken van een losse workshop, is het ook mogelijk om een individuele teken/crea-lessen bij Brushjuf thuis te volgen. Dit zou ook in een kleine groep kunnen plaatsvinden indien gewenst. Ik geloof ook dat creativiteit een mooie manier en afleiding kan zijn om in gesprek te gaan met kinderen, dus als je interesse hebt in creatieve kindercoaching, kunnen we samen ook zeker kijken wat mogelijk is. Brushjuf heeft een hart voor (U)HB en ASS en werkte de afgelopen jaren als leerkracht in het voltijds HB-onderwijs. Neem gerust contact op!

Wat als geld een probleem is?

Als de downloads of online-workshops voor jou of een bekende te duur zijn, helpen we graag. Neem gerust contact op!

Online-workshops

Welke materialen heb je nodig voor de online-workshops?

Fineliner/handletter-workshop: Je kunt al meedoen met de handletter/teken-workshop als je enkel een balpen en papier hebt, maar goede fineliners werken fijner. Lees hier welke ik aanraad.

Brushpen-workshops: Voor de workshops met brushpennen kan je meedoen met alle soorten brushpennen. Zelf werk ik veel met de Ecoline-brushpennen. Voor de galaxy-workshop raad ik de "galaxy-set" van Tombow aan. Die heeft schitterende kleuren voor sterrenhemels. Wat verder nodig is, is goed aquarelpapier. Dit maakt echt uit voor het resultaat. Ik raad het cold pressed-papier van Winsor & Newton aan. Dit is de investering waard! Daarnaast is een waterbrush handig. Dat mag gewoon een goedkope waterbrush zijn. Zelf werk ik veel met de waterbrushes van Tombow. Ook is schilderstape handig voor de boekenlegger-workshop. Ik ben dol op het paarse afplaktape van de Action. Lees hier meer materiaaltips.

Welke online-workshops zijn er?

Op dit moment is enkel de Cursus Boekenleggers Brushen beschikbaar. Een leuke online-workshop van bijna 3 uur om de basis van het werken met brushpennen te leren. Deze kan je hier bestellen.

Er komen nog meer online-workshops aan. Die worden op dit moment gemonteerd en verschijnen in de komende maanden.

Hoelang duren de online-workshops?

De XL-workshops duren ongeveer drie uur. In die drie uur zie je Brushjuf in real time de kunst maken en uitleggen. Als je dit voor het eerst doet, ga je de video zelf wellicht moeten pauzeren, dus ga je er heel wat meer uren plezier aan beleven. Reken er maar op dat je je er zeker drie creatieve momenten heerlijk mee kunt vermaken!

Hoelang zijn de online-workshops te bekijken?

De workshops zijn te bekijken tot drie maanden na aankoop. Is het je niet gelukt om hem helemaal te bekijken? Neem gerust even contact op.

Zijn de online-workshops ook geschikt voor kinderen?

De online-workshops zijn getest vanaf 7 jaar, maar kunnen zelfs al leuker zijn voor jongere kids. Ze kunnen zelfstandig doorgewerkt worden door oudere kids en tieners. De workshops zijn leuk voor jong én oud.

Is er een korting voor leerlingen?

Onze (oud-)leerlingen mogen de workshops gratis volgen. Heb jij als leerkracht een leerling die je een workshop gunt, maar zijn de financiën een probleem, neem dan zeker contact op. Dan kijken we samen wat mogelijk is!

Downloads en overig

Welke rechten ontvang ik over de downloads?

Een download koop je één keer en die mag je dan kopiëren voor jouw huisgenoten en voor al jouw (toekomstige) basisschoolleerlingen. Ook voor jouw toekomstige klassen. Dat geldt voor alle materialen, behalve voor de e-books. Die mag je niet volledig kopiëren voor een of meerdere leerlingen. Een losse les printen voor je klas mag wel.

Op welke locaties zijn trainingen/workshops op locatie te boeken?

Op dit moment zijn wij woonachtig in Amersfoort (NL) en kan Joëlle door bekkenproblemen nog maar 45 minuten reizen. Als ik hersteld ben, kom ik zeker ook graag naar België. In Amersfoort zijn workshops vanaf drie personen te boeken.

Is er een korting voor leerlingen?

Onze (oud-)leerlingen mogen de online-workshops gratis volgen en de downloads gratis krijgen. Ze mogen contact met ons opnemen via de site.

Heb jij als leerkracht een leerling die je een workshop of downloads gunt, maar zijn de financiën een probleem, neem dan zeker contact op. Dan kijken we samen wat mogelijk is!

Is handletteren etc. geschikt voor hoogbegaafde leerlingen?

De lessen, downloads en ideeën op deze site zijn zeer geschikt voor hoogbegaafde leerlingen. Ze zijn ook veel getest op en verbeterd door hoogbegaafde leerlingen. De lessen wakkeren enthousiasme aan om creatief bezig te zijn. De leerlingen kunnen heerlijk zelfstandig moois maken en zichzelf gemakkelijk in vrijheid verder doorontwikkelen.

Het handletteren, brushen en meer is ook perfect in te zetten in plusklassen (van 4 t/m 16 jaar). Ze bieden de perfecte mogelijkheid om te verbreden (in plaats van te versnellen). Het handigst is om een geschikt of interessant materiaal te kiezen (fineliner, brushpennen, washi-tape of Posca) en vanuit een e-book en startpresentatie te starten. Onder andere brushpennen zijn heerlijk voor hoogbegaafde leerlingen. Hoogbegaafden maken er makkelijk moois mee en kunnen er gemakkelijk een eigen, schitterende draai aangeven.

Lees hier hoe je hoogbegaafde leerlingen blij kunt maken tijdens creatieve lessen.

Welke downloads raad je aan voor starters?

Wie gemakkelijk en snel aan de slag wil gaan, kan het best handletterplacemats kopen. Je leert gemakkelijk handletteren en doodlen. Brushblad Starter is ook handig. Dat is een leuk pakketje met wat handletter- en doodle-inspiratie inclusief oefenbladen.

Om degelijk te leren handletteren is e-book Handletteren 1.0 heel leuk. Stap-voor-stap leer je daardoor handletteren.

Waarom heeft mijn tekst een wazig kader na het printen?

Thuisprinters kunnen moeite hebben met het printen van "platgemaakte" PDF's. Onze PDF's zijn bijna altijd platgemaakt, omdat dit vaak nodig is om de mooie opmaak te behouden. Ondervind jij hier problemen mee? Laat het ons even weten, dan proberen we de bestanden op een andere manier te versturen.