Hoe te starten met handletteren en brushen in de klas?

Wil jij ook een brush-school worden? Hieronder lees je hoe je aan de slag gaat.
Wil jij starten als individuele leerkracht met opstarthulp van Brushjuf? Klik dan hier.

Wil je de materialen op een rijtje zien inclusief bruikbaarheid in de klas? Klik dan hier.

Benodigdheden handletteren:

  • Fineliners/balpennen (bv. maat 0.5)
  • Potlood
  • Gum
  • Geodriehoek/liniaal
  • Papier

Benodigdheden brushen:

  • Brushpennen (minimaal 2 p.p.)
  • Aquarelpapier
  • Waterbrush (minimaal 1 per 5 lln.)
  • Keukenpapier

Starten met handletteren

Gratis leerlijnen

Leer je klas handletteren en zet het in bij alle vakken. Maar hoe leer je zoiets? Om te gaan handletteren, heb je inspiratie nodig. Lesideeën of voorbeelden vind je volop op deze website. De les-ideeën zijn zo opgebouwd dat ze te gebruiken zijn als leerlijn en steeds wat complexer worden. Wil jij je klas kennis laten maken met handletteren? Gebruik de Startpresentatie Handletteren. Deze presentatie helpt je onder andere om de eerste vier handletterlessen te geven.

Er zijn twee e-books ontwikkeld met elk zestien lessen om te handletteren. De e-books bevatten per les een stappenplan om uit te printen of op het digibord te zetten én extra tips voor in de klas (voor eventuele differentiaties, voorbereidingen etc). Ik raad leerkrachten die willen handletteren in de klas aan om te starten met het e-book Handletteren 1.0. Het vervolg hierop, e-book Handletteren 2.0 bevat speciale of ingewikkeldere lessen. Leuk voor als de klas meer uitdaging aan kan en ook ideaal om in te zetten als pluswerk en klaaropdrachten. 

Werkbladen en placemats

Als je niet met hele lessen handletteren wilt starten, is Brushblad Starter een goede optie. Dit is een pakketje met bladen dat je voor leerlingen kunt printen met handletteroefeningen en -inspiratie. Zo kunnen leerlingen zonder verdere instructie teksten en doodles natekenen en overtrekken. De handletterplacemats zijn ook leuk voor in de klas. Ze laten leerlingen op een speelse manier kennis maken met het handletteren. Heel leuk voor tijdens het kerstdiner, paasontbijt, de reguliere crea-les of een feestelijke les. In de Schoolset zitten ook speciale placemats voor de start van het jaar, als afscheid of om complimenten te geven.

Workshops en Instagram

Het is ook aan te raden om online-workshops te volgen om meer te leren over handletteren en brushen, maar ook over Ecoline-potjes, Posca's en washi-tapes. De workshops bereiden je helemaal voor om aan de slag te gaan in je klas. Het volgen van de Brushjuf-Instagram kan ook handig zijn. Hier lees je relevante posts voor leerkrachten én stories met leuke informatie uit de praktijk.

Materialen

Lees hier welke materialen je nodig hebt om te kunnen starten in de klas én om de lessen nog leuker te maken.

Oefenen

Zoals bij de meeste lessen, is het handig om de aan te leren vaardigheden zelf te beheersen, zodat je weet wat je de leerlingen gaat leren en hoe je dat aanpakt. Koop het e-book, volg een workshop en ga oefenen. Voor je het weet ben je verslaafd en met jou je hele klas, collega's en ouders!

Toepassingen

Als je het handletteren onder de knie hebt, moet je natuurlijk nog weten waar je het voor kunt inzetten. Het dekt een deel van de leerlijn muzische (BE)/kunstzinnige (NL) vorming en is een geweldige manier om schrijven/handschriftontwikkeling te oefenen, maar het is ook inzetbaar bij veel andere vakken. Het is gemakkelijk aan taal te koppelen, maar ook aan vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, en natuur. Denk aan het schrijven van een overtuigende tekst bij de door de leerling ontworpen boomhut. Overtuig de directeur waarom deze op het schoolplein geplaatst moet worden. Of denk aan het inkleuren van de landkaart van Europa met de patterns. Of denk aan het handletteren van steekwoorden op een kleine poster, tijdens het kijken van een documentaire. Of doodle Columbus' reis op een schatkaart. Of handletter je moeilijkste rekensom. De ideeën zijn eindeloos. Ook het zelfstandig doorwerken van een e-book is perfect als pluswerk voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. Dat is aan te raden vanaf een jaar of 8.

Samengevat

Kort samengevat kan je dus aan de slag gaan door gebruik te maken van onderstaande downloads uit de webshop:

  • E-book handletteren 1.0 (en evt. 2.0)
  • Startpresentatie Handletteren
  • Brushbladen (bv. Brushblad Starter)
  • Handletterplacemats (bv. Schoolset)

Starten met brushen

Gratis leerlijnen

Werken met brushpennen, kan je ook inzetten bij alle vakken. Maar hoe pak je dat aan? Om te gaan brushen in de klas, moet je weten wat leuk én handig is om te maken. Brushjuf heeft dat doordacht en uitgewerkt in leerlijnen. Dit zijn de lessen die je onder "crea-ideeën" kunt vinden. Ze hebben een logische opbouw, zijn aansprekend voor leerlingen én goed uit te voeren in de klas. Om te starten in je klas is een Startpresentatie Brushen ontwikkeld. Deze bevat onder andere drie stappenplannen om te gebruiken als startlessen. Zo leert jouw klas brushen. Daarnaast kan je ook Brushmini's vinden in de webshop. Dit zijn stappenplannen met losse lessen om je klas nog meer te laten wennen aan het brushen.

Als je vaker gaat brushen, raad ik het werken met het boekenlegger-e-book aan. Dit e-book bevat per les een stappenplan en extra tips voor in de klas (voor eventuele differentiaties, voorbereidingen etc.) De leerlijnen bevatten ook challenges. Dit zijn ingewikkeldere lessen. Leuk voor als de klas meer uitdaging aan kan en ook ideaal om in te zetten als pluswerk en klaaropdrachten, zodat leerlingen er zelfstandig aan kunnen werken.

Het kan ook heel leuk zijn om met Posca's (acrylstiften) en washi-tape te werken in de klas. Ze geven weinig rommel en heel veel plezier.

Materialen

Lees hier welke materialen je nodig hebt om te kunnen starten in de klas én om de lessen nog leuker te maken.

Oefenen

Zoals bij de meeste lessen, is het handig om de aan te leren vaardigheden zelf te beheersen, zodat je weet wat je de leerlingen gaat leren en hoe je dat aanpakt. Ik heb verschillende online-workshops opgenomen om je op weg te helpen om te gaan brushen met je klas. Zo leer ik de brushpennen te gebruiken voor het schrijven van letters (dit heet "brushletteren" en is goed voor de handschriftontwikkeling). Ook leer ik boekenleggers maken, galaxies maken en meer. Na het volgen van de workshops weet je hoe je moet brushen en hoe je dit aanpakt in de klas.

Toepassingen

Als je het brushen onder de knie hebt, moet je natuurlijk nog weten waar je het voor kunt inzetten. Het dekt een deel van de leerlijn muzische (BE)/kunstzinnige (NL) vorming en handschriftontwikkeling, maar het is inzetbaar bij heel veel vakken. Het is gemakkelijk aan taal te koppelen, maar ook aan vakken als wereldoriëntatie. Denk aan het maken van een boekenlegger met Griekse huisjes bij thema's als "reizen" of "Europa". Of aan het maken van galaxies bij het werken over het heelal. Of aan het brushen van een schitterende vlinder in het kader van natuuronderwijs. De ideeën zijn eindeloos. Ook het zelfstandig doorwerken van een e-book is perfect als pluswerk voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. Dat is aan te raden vanaf een jaar of 10.

Samengevat

Kort samengevat kan je dus aan de slag gaan door gebruik te maken van onderstaande downloads uit de webshop:

  • E-book Bookmarks
  • Startpresentatie Brushen
  • Brushmini's (bv. Heart en Little Planets)