Hieronder lees je welke materialen in de basis aan te raden en welke materialen aan te raden zijn als je meer budget hebt. De meeste materialen kan je met 5% korting kopen bij Be Creative Shop. Gebruik daarvoor de kortingscode: BRUSHJUF. Daardoor steun je ook Brushjuf, zonder dat het jou iets kost. In de tekst hieronder staan de linkjes naar producten die ik aanraad. Een paar producten zijn niet te koop via Be Creative Shop en die link ik via affliate-links naar Amazon. Zo helpen we elkaar!

De basis

Wat betreft materialen, heb je voor het simpele handletterwerk nodig: papier en fineliners. Bij handletteren en brushen is het zo: hoe beter de kwaliteit van je materiaal, hoe mooier je resultaat zal zijn.

Fineliners: Als je start met handletteren, kan je starten met goedkope fineliners (Hema verkoopt goedkope setjes fineliners die prima zijn voor beginners).  Als je wat geld te besteden hebt, koop je het best watervaste fineliners. Ik vind die van Uni-Pin prettig. Voor leerlingen raad ik in de basis een 0.4- of 0.5-fineliner aan. Ik raad aan één fineliner per leerling te kopen en een aantal reserves. Een paar dunne 0.1-fineliners en dikke 1.0-fineliners zijn ook leuk om in de klas te leggen. Door een leerling een fineliner in eigen beheer te geven, is mijn ervaring dat ze er zorgvuldiger mee omgaan, dan wanneer ze elke les een wisselende eigenaar hebben.

Potlood: Het is aan te raden om al je kaartjes eerst te schetsen. Zeker als beginner. Een simpel potlood is dus onmisbaar.

Gum: Een gum is noodzakelijk om je potlood uit te gummen als je eroverheen bent gegaan met fineliner. Ik vind dust free-gummen prettig werken, zoals die van Faber-Castell.

Geodriehoek/liniaal: Het is bij het handletteren heel belangrijk om te meten. Meet waar het midden van je kaart zit, waar de letters komen etc. Een geodriehoek werkt heel prettig omdat je door de parallelle lijnen en rechte hoek snel kunt werken. Ik vind een 25-cm-geodriehoek ideaal, omdat die de hele breedte van een A5-kaart kan meten.

Papier: Je kunt gewoon handletteren op printerpapier, maar als je echt kaartjes wilt maken, is dikker papier prettiger. 160-grams kan al, maar voelt nog niet echt als een kaart. 250-grams-papier of 300-grams-papier is perfect voor kaartjes. Ik vind het papier van het merk Clairefontaine fijn. De 300-gram vind ik het mooist, maar de 210-gram kan ook.

De upgrade

Als je meer te besteden hebt en/of de lessen nog verder wilt opleuken, zijn dit aanraders:

Gelpennen: Als je het handletteren nog vreugdevoller wilt laten zijn, is het aanschaffen van gelpennen een aanrader. Ik en mijn leerlingen zijn fan van de Signo Broad-gelpennen van Uni-Ball. De basiskleuren wit, goud, brons en zilver volstaan, maar er zijn ook leuke andere kleuren verkrijgbaar. Denk aan rood, blauw, groen, paars en nog meer. Vooral de witte gelpen is vaak populair in klassen, omdat leerlingen hier ook makkelijk mee kunnen werken op zwart en bruin papier én omdat ze perfect zijn voor sterren als je galaxies maakt met brushpennen. Ik raad aan om minimaal 8 gelpennen te kopen voor een klas van 25 leerlingen (waarvan minimaal 4 witte gelpennen). Je kan ook dunne witte Posca's gebruiken in plaats van witte gelpennen. Die werken soms wat gemakkelijker.

Washi-tape: Ook is het aanschaffen van washi-tape erg leuk. Dit is een soort versierd plakband dat je op allerlei manieren kan gebruiken om het handletteren nog leuker te maken. Hier zie je een leuke basisset. Dit is een kawaii-set die leuk is voor kinderen. Ook deze vrolijke set bevalt vaak bij kinderen. Deze set bevat alleen zwart-wit-tapejes. Dit is een prachtige galaxy-set. Deze set is leuk voor Sinterklaas. Deze fruitset is leuk voor de zomer. Deze washi-tapes met dieren zijn iets duurder, maar ze zijn heel leuk voor dierenliefhebbers.

Labelmaker en hoekpons: Daarnaast vond ik het aanschaffen van een labelmaker en hoekpons leuk. Ik gebruik zelf meestal de 20MM-hoekpons. Vaessen Creative verkoopt de labelmaker en hoekpons. Zo kunnen leerlingen zelf labeltjes snijden. Handig is hiervoor om een papiersnijder in het lokaal te hebben. Dat werkt toch het snelst en netst. Je kan ook kant-en-klare labelblokken kopen met witte of meerdere kleuren, maar dat is duurder dan zelf snijden.

Posca's: Een andere leuke upgrade zijn Posca-stiften. Ook verkrijgbaar in neon-kleuren. Dit zijn stiften waar acrylverf in zit. Het leuke is dat ze permanent zijn op ruwe oppervlaktes, zoals stenen en kerstballen (erg leuk om op te handletteren), maar gemakkelijk te verwijderen van glas. Hierdoor kan je ze gebruiken om te handletteren op het raam of op de deur. Heel leuk voor in de klas! Ik heb ook met Edding-krijtstiften gewerkt om op het raam te tekenen, maar die punten werden snel slecht in de klas en de inkt komt er moeilijk uit. Posca's zijn echte winnaars. Voor standaardgebruik zijn de 1MC, 3M en 5M heel prettig. Voor op het raam raad ik de 7M aan. De 17K is ook gaaf voor op het raam. Als je maar een maat kunt kopen, zou ik voor de 3M gaan. Als je enkel op het raam wilt tekenen, kan je ook voor deze fijne raamstiften gaan. Die gaan gemakkelijk van het raam af dan de eigenlijke Posca's.

Sepia-fineliner: Uni-Ball heeft ook fineliners in een andere kleur. Ik ben zelf gek op de "sepia"-kleur. Deze fineliner is ook een echte aanrader. Heel leuk ook voor een Franse stijl of voor kaartjes waar je een minder opvallende lijn dan een zwarte lijn wilt gebruiken. Ik zou dan voor de 0.5 gaan.

Zachte potloden: Verder vind ik het leuk om leerlingen kennis te laten maken met zachte potloden (bv. 8B). Vaak kan je een fineliner-tekening mooi afwerken met wat zacht potlood. Leuk voor leerlingen om mee te experimenteren.

Lightbox: Als extraatje is een lightbox leuk om in de klas te leggen. Ook leuk als klassencadeau. Die kan je opladen en dan kan je gemakkelijk afbeeldingen of teksten overtrekken op je eigen papier. Leuk voor leerlingen om mee te experimenteren.

Cirkelmaker: Helix heeft een cirkelmaker ontwikkeld. Dat is een handig hulpmiddel om cirkels in verschillende maten te tekenen. Leuk om in de klas te zeggen als upgrade voor het handletteren. Werken met passers kan natuurlijk ook en is ook erg leerzaam. Het nadeel van passers is alleen dat je er geen fineliner-cirkels mee kan tekenen. Dat kan met de cirkelmaker wel.

Zwart en kraftpapier: Qua papier vind ik zwart papier en kraftpapier (dat is bruinig papier) erg leuk. Gelpennen en Posca's zijn prachtig op dit papier. Zorg voor een minimale dikte van 200 gram als je kaartjes wilt maken. Hier koop je dik kraftpapier (A4) en hier koop je dik zwart papier (A4) en hier papier in A5-formaat.

Föhn: Als je veel maakt, weinig geduld hebt of het gewoon prettig vind, kan je een föhn gebruiken om je werk sneller te laten drogen. Door een föhn kan je ook gemakkelijk je tape van aquarelpapier verwijderen zonder het papier te beschadigen. Dat is ideaal!

Showalbum A5: Als er budget is, is het heel leuk om voor leerlingen een showalbum-A5 te kopen. Leerlingen kunnen hun A5-kaarten daar prachtig in bewaren én het is voor leerkrachten ideaal om na te kijken. Het is heel mooi om zo de ontwikkeling van leerlingen te volgen, voor leerkracht én leerling. Bij rapporten kunnen leerlingen thuis hun mapje legen en kan de map weer opnieuw gevuld worden. Voor een gemiddelde klas zouden 40 insteekhoesjes in het showalbum moeten volstaan. Een goedkoper alternatief is een A4-showalbum. Bij de Hema koop je die voor rond de €3,- per stuk.