Hieronder lees je welke materialen in de basis aan te raden en welke materialen aan te raden zijn als je meer budget hebt. De producten hieronder zijn voornamelijk met affliate-links aan Bol.com gekoppeld. Als je ze via die link bestelt, steun je Brushjuf zonder dat het jou iets kost.

Kortgezegd regel je:
- Brushpennen (tip voor BE: ze zijn via Baert te koop)
- Aquarelpapier
- Waterbrush (bv. van Tombow of van de Hema)
- Keuken/toiletpapier
- Leuke downloads, zoals de Launch
Bestel je via een schoolleverancier?
- Voor België (Marsival): brushpennen set 1, set 2, pastelset, losse zwart, aquarelpapier.
- Voor Nederland (Heutink): brushpennen set 1, set 2, pastelset, losse zwart, aquarelpapier
- Tips: Geld besparen? Snijd het papier in A6-formaat. Galaxy's maken? Koop voldoende zwarte brushpennen. Bij Baert inkopen? Die verkoopt ook brushpennen. Als je alle drie de sets koopt en zes zwarte brushpennen, heb je een prachtige schat voor in de klas. Dezelfde kleuren per leerling? Dan kan je ook een aantal keer deze set kopen: set voor België en set voor Nederland.

De basis
Je kunt brushen met je klas als je beschikt over brushpennen op waterbasis (niet op alcoholbasis), aquarelpapier en waterbrushes.
Brushpennen: Het kopen van goede brushpennen is belangrijk vanwege de levensduur van de stiften en ook vanwege het mooiere resultaat. Ik werk graag met Ecoline-brushpennen. Deze zijn gevuld met ecoline en zijn heerlijk nat. Het fijne is dat je de brushpennen ook kunt gebruiken op normaal papier (drukken mogelijk wat door op de achterkant, maar dat is niet hinderlijk), waardoor je geen normale stiften hoeft aan te schaffen. Ik raad minimaal 3 stiften per leerling aan. Dit is een fijne startset qua kleuren. Deze pastelset is ook een aanrader. In onze klassen zijn roze en paars vaak populair, dus zo'n extra setje is geen overbodige luxe.
Let erop dat je voldoende zwarte brushpennen aanschaft. Die zijn erg handig voor het maken van galaxy's (en dat vinden leerlingen erg leuk om te doen). Een stuk of zes zwarte brushpennen met klas van 25 leerlingen is minimaal aan te raden. Als je veel galaxy's gaat maken, is het handig om genoeg zwart te kopen. Dan kan zo'n aanvulling handig zijn.
Als je voor een ander fijn merk wilt gaan, zouden we voor de Karin Brushmarkers gaan. Dit is een mooie startset. Als je heel veel kleuren wilt hebben, kan je voor deze mooie set gaan. Als je een goedkopere optie wilt die bijna net zo fijn werkt (iets minder nat dan de Ecoline-brushpennen en de kleuren mengen iets minder goed, maar het werkt wel), dan is deze set een goede optie. Je kan ook brushpennen bij de Action kopen. Koop dan de aquamarkers (dus op waterbasis) en zorg dat er een zwart in je set zit!
Aquarelpapier: Wat betreft papier werkt het cold pressed aquarelpapier van Winsor & Newton het best voor zover ik nu weet. Het werkt perfect voor leerlingen. Het papier is relatief goedkoop, glad, bevat 25% katoen én is zuurvrij. Wij kopen altijd het A4-pak met 50 vellen en snijden dat door midden met deze fijne papiersnijder. Om geld te besparen kan je het zelfs in A6 snijden of in boekenleggers (A5 in de lengte doorgesneden). Het Canson XL cold pressed aquarelpapier werkt ook fijn voor brushpennen. Het werkt iets ruwer dan het papier van Winsor & Newton en het is net iets moeilijker om er mooie kleurovergangen mee te maken, maar heeft net iets minder structuur, wat handig is als je erop wilt tekenen met fineliner. Tip: Koop je aquarelpapier niet bij de Action. Dat werkt echt minder fijn. Trouwens, de leuke ronde hoekjes die je vaak bij onze kunstwerken ziet maken we met een hoekpons. Een superleuk, simpel apparaatje! Let er trouwens op dat je het aquarelpapier aan de goede kant gebruikt. Een afscheurblok heeft de juiste zijde altijd boven. Je moet de kant met het meeste reliëf gebruiken. Tip: Koop geen aquarelpapier bij de Action, want daar behaal je moeilijk mooie resultaten mee.
Waterbrush: Je hebt kwasten nodig om de brushtekening nat te maken (als je een echt aquareleffect wilt krijgen, niet als je een kleurplaat inkleurt). Dit kan je het beste doen met waterbrushes (kwasten gevuld met water). Ze geven heel weinig rommel én je kan er je kunst snel mee natmaken, waardoor je er de beste resultaten mee behaald. Eén per leerling werkt het fijnst, maar een per twee- of drietal kan ook. Je kan ze dus via deze link bestellen, maar bij de Hema zijn ze ook en daar zijn ze goedkoper (worden verkocht per twee stuks voor zo'n 2 euro).
Keukenpapier: Zorg ervoor dat je keukenpapier of toiletpapier in je klas hebt liggen. Dit is handig, zodat leerlingen zelf hun waterbrush kunnen schoonmaken. Ook deze babydoekjes vinden wij heel handig. Zo kan je vlug de tafels schoonmaken of dat leerlingen laten doen. De punten van brushpennen maak ik vaak schoon op een "testbriefje". Dat zijn gewoon restjes aquarelpapier waar ik ook op test hoe de kleuren er op papier uitzien. Als een punt van een brushpen "vies" is geworden door een andere kleur brushpen, dan kan je even tekenen tot hij weer zijn oorspronkelijke kleur heeft.

De upgrade
Afplaktape: Als er geld over is voor een uitgebreider brushpakket, raad ik aan om in elk geval afplaktape te kopen. Het tape dat ik het fijnst vind werken is de paarse "sensitive masking tape" dat te koop is bij de Action. Washi-tape werkt ook fijn. Ander schilderstape werkt ook, maar dat is soms lastiger van het papier te verwijderen. Dan is het handig om het kunstwerk (en vooral de tape) eerst even te föhnen. Hierdoor laat de tape los. Als je met tape werkt, kan je makkelijk boekenleggers en galaxies maken.
Zout: Verder is een pot zout erg leuk om in de natte brushpenkunst te gooien. Dit geeft magische effecten. Het maakt niet uit welk zout. Voor leerlingen die van experimenteren houden kan een fijn wit en een grover roze zout (bv. himalaya-zout) leuk zijn.
Fineliners en gelpennen: Het afwerken van je kunstwerk doe je het best met fineliners en gelpennen. Deze gelpennen gebruiken wij graag. Als je dunne gelpennen zoekt, zijn deze heel fijn.
Sharpies: Silhouetten op boekenleggers kan je perfect inkleuren met Sharpies. De alcoholmarkers drukken wel wat door tot op de achterkant van aquarelpapier, maar als dat niet uitmaakt voor jouw kunstwerk, is dit zeker een aanrader.
Ecoline-potjes en aquarelverf: Er zijn nog andere materialen waar je moois mee kunt maken. Zo staan er op deze website ook ideeën met vloeibare Ecoline. Wij gebruiken graag deze set. De Ecoline-potjes zijn erg leuk als crea-les, maar zorgen voor meer werk/rommel voor de leerkracht. Die zou ik dus aanraden als lesje af en toe, maar niet als basis.
Föhn: Als je veel maakt, weinig geduld hebt of het gewoon prettig vindt, kan je een simpele föhn gebruiken om je werk sneller te laten drogen. Door een föhn kan je ook gemakkelijk je tape van aquarelpapier verwijderen zonder het papier te beschadigen. Dat is ideaal!