Adventstijd

Inspiratie om tijdens advent bezig te zijn met Jezus' geboorte.

Adventsplacemats

Om stil te staan bij de adventstijd, kan je handletterplacemats gebruiken. We ontwikkelden een set van tien printbare placemats die je helpen om stil te staan bij advent. De placemats zijn uitgewerkt op verschillende niveaus voor mensen met verschillende startsituaties. Zo is er voor ieder wat wils! Bovenaan iedere placemats zie je aan de sterretjes wat de geschatte moeilijkheidsgraad is. Zo leer jij op een speelse manier handletteren en doodlen, terwijl je stil staat bij verhalen over Zacharias, Elizabeth, Maria, de wijzen, de herders en meer.

Kerstles

Aanzetten tot een complete kerstles of ander kerstmoment.

Voorbereiding

Je kan de les starten met het verduisteren van het lokaal. Zet op de instructietafel een kerststal met kerstlichtjes neer (eventueel alleen kerstlichtjes) en zet rustige kerstmuziek op het digibord (bijvoorbeeld deze muziek). Tip: Zorg voor een AdBlocker en freeze het scherm. Leg op dezelfde tafel lekkers klaar dat past bij het geboortefeest van Jezus. Bijvoorbeeld doopsuiker of beschuit met muisjes. Zorg ook dat iedereen een nep-kaarsjes op zijn/haar tafel heeft. Zet natuurlijk een planning van de rondes op het bord voor hen die van voorspelbaarheid houden.

1. Kerstverhaal

Zorg voor een rustige sfeer en vertel een vertel wat je deze les gaat doen. Vertel dat we deze les gaan stil staan bij de geboorte van iemand. De geboorte waardoor een jaartelling uit een groot deel van de wereld opnieuw begonnen is. Alsof we zouden zeggen dat we in het jaar van [naam leerling] opnieuw zouden beginnen met tellen. In deze les leren we meer over Jezus van Nazareth.

Vertel een kerstverhaal. Dat kan door een verhaal te vertellen, voor te lezen of bijvoorbeeld deze video van 18 minuten te laten zien. Dit filmpje van de zandtovenaar van ruim 4 minuten vertelt het kerstverhaal ook heel mooi. Voor niet-christelijke kerstlessen vinden wij dit prentenboek mooi om voor te lezen. Vertel de leerlingen dat met kerst de geboorte van Jezus wordt gedacht. Een feest waarop christenen denken aan het moment dat God naar hen omzag door zelf naar de aarde te komen om ons zo uiteindelijk te redden van onze zonden (met Pasen).

2. Luisterlied met kaarsjes

Daarna is het mooi om een luisterlied te luisteren om de rustige sfeer voort te zetten. Denk aan het lied Kerstnacht boven Bethelem van Sela of Maria, had je door. De Engelse versie, Mary did you know, kan ook geschikt zijn. Mooi om aan te zetten op het digibord.

Tijdens het luisteren van het lied kunnen leerlingen nadenken waar ze dit jaar op hopen. Wereldvrede... genezing voor iemand die ze kennen... meer liefde... minder eenzaamheid... Als ze weten waar ze op hopen mogen ze het lichtje aansteken en naar voren brengen of op hun tafel laten staan.

Eventueel kan je dit nog klassikaal terugkoppelen door te vragen of iemand wil delen waarvoor zijn/haar kaarsjes aangezet is.

Met christelijke klassen kan je afsluiten met een kort gebed waarin je bidt voor de redenen waarom de kaarsjes zijn aangestoken.

3. Creatief met lekkers

Vervolgens is het tijd voor het luchtige gedeelte. De leerlingen kunnen nu het geboortelekkers opeten en ondertussen knutsel maken met eventueel christelijke of algemene kerstmuziek aan. De handletterplacemats voor kerst kunnen hier heel geschikt voor zijn, bijvoorbeeld placemat 7. Als je iets niet-christelijks wilt doen, is het leuk om met de kerstbomen aan de slag te gaan.